Maternelle: szülésről és születésről

Gondolatok és érzések várandóssággal, szüléssel, születéssel kapcsolatban. Munkánk is ezzel kapcsolatos, kár lenne titkolni (www.maternelle.hu), de ez itt és most pont nem erről szól.

Friss topikok

  • babesz00: Mekkora ökörség ez az írás...... Ami esetleg helytálló az az, hogy a "környezetünk nem szokott ho... (2010.08.08. 14:11) Miért fogy a magyar?
  • sophie: Először is azt szeretném leszögezni, hogy az otthonszülés lényege nem az otthonban van. (bár nekem... (2008.07.24. 18:41) Miért jó otthon szülni?
  • Kiss Aliz: Nem is értem, europai ország vagyunk, civilizáltak, persze az egészségügyünk egy kalap 'sz' sem é... (2008.07.03. 16:36) A terhes nők dohányzása árt a babának

Miért jó otthon szülni?

2008.02.14. 12:10 - maternelle

Ezt most őszintén kérdezem.

Sokat lehet ma erről hallani, főleg a szabályozási részéről (mármint hogy nincs szabályozva, de egyesek szerint kellene). Meg arról is, milyen érdekellentétek vannak. Hogy a nőgyógyászok jelentős része ellenzi, mert szerintük kockázatos. Mások azt mondják, hogy a nőgyógyászok azért ellenzik, mert kiderülne, hogy nincs is akkora szükség rájuk egy normál szülésnél, és hát emiatt lehet, hgy egy számmal kisebb kocsival kellene mászkálniuk.

De most nem ez érdekel. Hanem, hogy mi motiválja a nőket arra, hogy otthon szüljenek. Két szülésen vagyunk túl, mindkettő kórházban történt. Tény, hogy az orvosnak alig volt szerepe. De megnyugtató volt, hogy ha bármi történik, akkor ott vannak az orvosok, az eszközök stb.

Pár éve egy ismerősöm Debrecenben még olyan helyen szült, ahol egymás mellett, egy függönnyel elválasztva vajúdtak a kismamák. Nyilvánvaló, hogy ilyen körülmények között az ember nem akar szülni, mert itt aztán az intimitásnak nyoma sincs. De ma már általában külön szobában szülünk, a férjjel együtt. arra az időre a szoba csak a miénk, oda csak a bábák és az orvos jön be (mint az otthonszülésnél, gondolom).

Nekem egy kicsit olyan ez az egész, mint a légzsák az autóban. Általában nincs rá szükség, de abban a valószínűtlen esetben, ha mégis, akkor nagyon jól jön.

Mit gondoltok erről?

A bejegyzés trackback címe:

https://kismama.blog.hu/api/trackback/id/tr94338908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.15. 10:09:33

Én azt gondolom, mindenkinek magának kell döntenie, mérlegelve az esetleges kockázatokat. Személy szerint nem tudom elképzelni, hogy otthon szüljek, de azt el tudom képzelni, hogy van, akitől az áll távol, hogy kórházban szüljön. (kórházfóbiája van, sokadik szüléséről van szó, ismeri annyira a testét, a lehetőségeit, a bábáját...) Ha jól átgondolta, meg tudja teremteni a feltételeit, tegye otthon. Úgy sejtem, előbb-utóbb lesz egy olyan réteg is (ha még nem alakult ki), akik azért szülnek majd otthon, mert divattá válik a dolog.

kisbalas 2008.02.15. 15:15:18

Cyr, sajnos úgy tűnik, már most is van ilyen réteg :( Szerintem inkább arra lenne érdemes gyúrni, hogy a szülészeteink legyenek otthonosabbak, mivel akárhanyadik szülésnél, akármilyen tapasztalt nőnél felmerülhet olyan gond, ami miatt nem mindegy, hogy 20 méterre van a műtő, vagy 2 sarokkal arrébb... Kicsi rá az esély, de mi van, ha bekövetkezik a baj, ami egy kórházban talán elkerülhető lett volna? :( Ha már vannak jól felszerelt szülészetek, akkor nem érdemes kockáztatni. Kórházban is lehetne problémamentes esetben csak bábával szülni, de azért nem baj, ha ott van az ügyeletes orvos a szomszédban. Egyébként én olyan helyen szültem, ahol bizony nem volt külön szoba, 5 szülőágy volt egy légtérben, és mivel front volt, mindegyiken vajúdott/ szült is egy-egy kismama. Fura, de nem zavart, sőt, szuper volt hallani, amikor felsírtak a babák :) De persze meg tudom érteni, hogy másnak ez nem oké.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.15. 17:07:11

Huh. Biztos megvan a maga varázsa egy "központi elletőnek" is (bocs, hülye humor), de engem valószínűleg zavart volna, ha valaki a fülembe vajúdik. Valamennyi kiabálást persze a külön szülőszoba ellenére is hallottam, és közben reménykedtem abban, hogy engem nem hall majd senki...
Sztem a szülészetek soha nem lesznek annyira otthonosak, hogy mindenkinek megfeleljen. Talán ha nem kórházakban lennének, sokat segítene... talán.

maternelle · http://www.maternelle.hu 2008.02.17. 21:56:46

Régebben volt olyan, hogy "szülőotthon". Ez nem kórház, csak gyengén felszerelt szülészet volt. A régi formájában ezt talán nem kellene feléleszteni, de talán valami új formában, tartalommal igen.

Magnum 2008.04.09. 21:39:21

Sziasztok. Pasas vagyok, de hozzászólnék. 2 gyermeket szültünk otthon csodálatosan szép módon, problémamentesen. Készültünk rá, tudtuk, hogy így akarjuk. Azt mondom, hogy szükség van arra, hogy egy teljesen egészséges anya egy teljesen egészséges várandósság esetén eldönthesse, hogy háborítatlanul szülhessen. Hölgyeim, minden tiszteletem, de nem arról szól ez a dolog, ogy otthon, vagy kórházban.... Arról szól, hogy háborítatlanul, olyan módon, ahogy a legjobb a gyermeknek. (és az anyának) (és az apának)ha ez egy kórház megadná, akkor akár kórház is lehetne a helyszín. Önök ne tudnák, hogy a világ legintimebb , legbensőségesebb dolgáról beszélünk? Asszem nálam jobban tudják. Ezt kellene megosztaniuk más szülő nőkkel, ügyeletes orvosokal, idegenekkel? Na persze, ha rendellenesség mutatkozik már a várandósság alatt akkor kényszerből igen.... Minden egészséges nő tud szülni!!! Nem kell belőlük kiműteni e gyermeküket!! (Lehet leharapni a fejemet... :-)

sophie 2008.07.24. 18:41:57

Először is azt szeretném leszögezni, hogy az otthonszülés lényege nem az otthonban van. (bár nekem ez is fontos volt) Az otthonszülés leginkább abban különbözik a kórházitól, hogy az előbbiben a szülés kísérés bábai modellje érvényesül, míg a kórházban a szülés levezetés orvosi modellje. Nekem lényeges volt a két nézőpont, a bábai és az orvosi modell közötti különbség és lényeges volt a két szó: levezetés és kísérés közötti ellentét is. Az is tény, hogy amíg másokat az nyugtat meg, hogy közel az orvos és a műtő, addig van, akit pont ez feszélyez és pont ez a tény tölti el félelemmel.


süti beállítások módosítása